ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

    Η Αρχοντία Βασ. Παπαδοπούλου γεννήθηκε στον Πειραιά, μεγάλωσε και κατοικεί στη Νίκαια και ανήκει στην Τρίτη γενιά των Ελλήνων προσφύγων του 1922. 

    Τελείωσε το Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο «Ευφροσύνη Τσάκωνα – Καβατζά» στη Νίκαια και αποφοίτησε από την Ελληνογαλλική Σχολή Θηλέων Πειραιώς «JEANNE  D’ ARC». Είναι πτυχιούχος της Γαλλικής Φιλολογίας και του Ιστορικού - Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού  Πανεπιστημίου Αθηνών και μιλάει Γαλλικά και Αγγλικά. Είναι καθηγήτρια Φιλόλογος και υποψηφία Διδάκτωρ της Ιστορίας. Από τον Ιούλιο του 2002 υπηρετεί ως Προϊσταμένη του 2ου Γραφείου Β/θμιας Εκπ/σης Πειραιά ( με αρμοδιότητα στα Σχολεία Νικαίας – Κορυδαλλού ).        

    Ασχολείται με την ιστορική έρευνα και δημοσιεύει ιστορικά, λογοτεχνικά και εκπαιδευτικά άρθρα και εργασίες σε εφημερίδες και περιοδικά, δίνει διαλέξεις και έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις (μεταξύ των οποίων και το χρυσό μετάλλειο των Αγίων Πατέρων μετά Διπλώματος από την Ιερά Μητρόπολη Νικαίας) για το εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό της έργο.

    Το 1985 έλαβε το Α΄ Βραβείο της Εστίας Νέας Σμύρνης ανέκδοτων εργασιών για τη μελέτη της  «Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΙΕΣΩΣΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ»   και έχει εκδώσει δύο από τα έργα της: α]  Η  ΑΤΤΙΚΗ ΝΙΚΑΙΑ και  β] 3  ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ. Επίσης έχει γράψει τα κείμενα στο Λεύκωμα με τίτλο: «ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΕΡΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ» ( εκδόσεων ΠΑΛΛΗ ).

     Είναι Πρόεδρος της Ενώσεως Μαγνησίας Μ. Ασίας, Αντιπρόεδρος του Ομίλου UNESCO ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟΥ, μέλος της Ενώσεως Ποντίων Νικαίας – Κορυδαλλού, της Ενώσεως Σμυρναίων (Αθηνών), του Γενικού Φιλοπτώχου της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας, της Εστίας Νέας Σμύρνης, του Ναυτικού Μουσείου Πειραιώς, ιδρυτικό μέλος της Επιστημονικής Εταιρείας ΦΕΡΕΣ - ΡΗΓΑΣ – ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ και άλλων πολιτιστικών, κοινωνικών και επιστημονικών φορέων.

    Είναι ιδρυτικό μέλος (Δεκέμβριος του 1984) της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.) και για 17 έτη έχει διατελέσει μέλος στο Δ. Σ. της. Ακόμη για μια δεκαετία υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Διασωματειακής Ένωσης του Εθνικού Μουσείου του Ελληνισμού  της Ανατολής(Ε.Μ.Ε.Α). 

  
Προτάσεις της:


1.     Κατά το Προσφυγικό Συνέδριο της Θεσ/νίκης 30–11 / 2 –12 –1984:
α]     Να συμπεριληφθεί  σε ιδιαίτερες ενότητες  η Ιστορία της  Μ. Ασίας στα εγχειρίδια Γυμνασίων – Λυκείων,
β]     Να δημιουργηθεί ειδικός Τομέας στα   Α.Ε.Ι.,
γ]     Να υπάρχουν στα Νεοελληνικά Κείμενα αντιπροσωπευτικά έργα  μικρασιατών  συγγραφέων.

2.     Προς το ΥΠ.Ε.Π.Θ.: 9–11–1989 ( μέσω της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων   Ελλάδος) να τιμάται ως  Ημέρα Εθνικής Μνήμης η 14η Σεπτεμβρίου στα Σχολεία όλων   των βαθμίδων ( Η ημερομηνία αυτή έχει ορισθεί με  Π.Δ.1986 ως Ημέρα Μνήμης της  Μικρασιατικής Καταστροφής). Η πρόταση έγινε αποδεκτή και από τον Σεπτέμβριο του 1991, με την Γ2/1832 – 6-5-1991  υπουργική εγκύκλιο, τιμάται στα Σχολεία  μας.

3.  1994:  Στον Δήμο Νικαίας: να δημιουργηθεί τμήμα παραδοσιακών οργάνων (κυρίως  μικρασιατικών) σαντούρι, κανονάκι κ.λ.π.

4.   1994:  Στον Δήμο Νικαίας να αναπαλαιωθεί το ΧΑΜΑΜ (ΛΟΥΤΡΟ)  της πόλεως και να  χρησιμοποιηθεί ως πολιτιστικό πολύκεντρο  που  δεν υπάρχει στη Νίκαια. Το αναπαλαιωμένο, από τον Ο.Σ.Κ., το ΧΑΜΑΜ παραδόθηκε το 2007.                         

5.    2000-2001-2004 : Να ιδρυθεί άγαλμα του πρόσφυγα Διδασκάλου – Μαθητή στην Πλατεία Αγίου   Γεωργίου Νικαίας ή στην πλατεία 25ης Μαρτίου.   

6.     Σχολείο Φυλακών Κορυδαλλού:  Με τα υπ’ αρ Πρωτ. α] :  17377/18-10-2002 και β] 2707 / 9 – 7 – 2004 προς το ΥΠ.Ε.Π.Θ. και Υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλε την πρότασή της για «… την εκπαίδευση, επιπέδου Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης των επιθυμούντων κρατουμένων ( γυναικών και ανδρών) των φυλακών Κορυδαλλού  να αποκτήσουν απολυτήριο Γυμνασίου κατά την διάρκεια εκτίσεως της ποινής τους καθ’ όλο το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν οι Φυλακές στον Κορυδαλλό. Η πρότασή μας αυτή  στυρίζεται στο ευαίσθητο κοινωνικό θέμα της παροχής δυνατότητας ομαλής ένταξής τους στην κοινωνία μετά την αποφυλάκισή τους». Μετά ταύτα τα εγκαίνια του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών Κορυδαλλού εγκαινιάσθηκαν την 26 Σεπτεμβρίου 2005.

7.   Βιβλιάρια Υγείας: Με τα υπ’ αρ.: α] 5133/27-11-2003 προς τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου και β] 2515/23-6-2004 εγγρ. προς τον Υπουργό Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Νικ. Κακλαμάνη ώστε  να μας υποστηρίξει «… στην υλοποίηση του αιτήματός μας για τη δημιουργία τμήματος θεώρησης βιβλιαρίων ασθενείας των 950 εκπαιδευτικών υπηρετούντων στα Γυμνάσια και Λύκεια Νικαίας – Κορυδαλλού…» 

8.  2004: Δήμο Νικαίας: Δημιουργία τμήματος εκμαθήσεως τσεβρέ και μικρασιατικών τεχνικών  κεντητικής, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νικαίας.

9.  2004: Να ονομασθεί η οδός μπροστά από τα 7ο Γυμνάσιο – 23ο και 27ο Δημ. Σχ. Νικαίας σε οδό Προσφύγων Διδασκάλων 1922.

10. 2005: Πρόταση για παραχώρηση μέρους του Σπιτιού της Άρσης Βαρών για την ίδρυση  και λειτουργία Μουσείου, Βιβλιοθήκης και Κέντρου Μελέτης του Μικρασιατικού  Ελληνισμού. Η πρόταση κατατέθηκε στον πρωθυουργό και Υπουργό Πολιτισμού Κύριο Κων/νο Καραμανλή στις 5 -  1 – 2005. Στις 17 – 1 – 2005 το Γραφείο του Πρωθυπουργού την απέστειλε στην Αναπλ. Υπουργό Πολιτισμού κυρία Φάνη Πάλλη – Πετραλιά ως αρμοδία.