Κοπή πίττας  για τους εκπαιδευτικούς από το Δήμο Κορυδαλλού & τιμητική εκδήλωση για τους αφυπηρετήσαντες εκπαιδευτικούς και την Προϊσταμένη του 2ου Γραφείοου Δ.Ε. Πειραιά

Ο λόγος του Δημάρχου

Αγαπητοί φίλοι μέλη της εκπαιδευτικής οικογένειας της πόλης μας

Πιστεύω ότι θα συμφωνούσατε μαζί μου αν απέδιδα ένα διπλό συμβολισμό, ένα διπλό περιεχόμενο στην εκδήλωσή μας.

Συνεχίζουμε σήμερα , όπως και τόσοι άλλοι φορείς άλλωστε, ένα έθιμο που στην ουσία φανερώνει την ανάγκη μας να εκφράσουμε τις ευχές και την  επιθυμία μας για καλύτερες μέρες, καλύτερη τύχη, προσωπική και συλλογική, στους δύσκολους καιρούς που περνάμε.

Έχει όμως ή πρέπει  να έχει η σημερινή εκδήλωση και άλλο ένα ιδιαίτερο στόχο .

Να επισφραγίσει, για μία ακόμη φορά, τη βούληση όλων μας για συνέχιση της ενιαίας και συλλογικής προσπάθειας για καλύτερες μέρες στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης.

Να ανανεώσει το συμβόλαιο τιμής ανάμεσα στους παραγωγικούς και διοικητικούς φορείς της εκπαίδευσης με τη δημοτική αρχή.

Να επιβεβαιώσει την κοινή αντίληψη ότι οι προσπάθειες εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών και δημοτικής αρχής δεν εξαντλούνται με την τήρηση και υλοποίηση κάποιων τυπικών καθηκόντων και αιτημάτων.

Τέλος να συνενώσει τους πάντες, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, σε μια  κοινή μάχη . Τη μάχη για την ανάπτυξη αλλά και τη δημιουργία νέων σύγχρονων εκπαιδευτικών υποδομών. Και εδώ δεν χωρούν ούτε εκπτώσεις, ούτε αναβολές.

Φίλοι εκπαιδευτικοί

Σε εποχές κρίσης , όχι μόνο οικονομικής, αλλά βαθιάς κοινωνικής και ηθικής , σε εποχές όπου η νεολαία δοκιμάζεται σκληρά, η παιδεία και η εκπαίδευση πρέπει να αποτελούν το κύριο μέλημα κάθε κοινωνίας.

Οφείλουμε όλοι, πολιτεία, αυτοδιοίκηση, γονείς να διασφαλίσουμε τους καλύτερους όρους εκπαίδευσης για τα παιδιά μας.

Εμείς από την πρώτη στιγμή δεσμευτήκαμε να αλλάξουμε την κατάσταση στον τομέα αυτό. Πρώτο μας μέλημα ήταν η κατάργηση της διπολοβάρδιας στα σχολεία της πόλης.

Το πετύχαμε χωρίς βέβαια να σημαίνει από μόνο του ότι ξεπεράσαμε το σύνολο των προβλημάτων στέγασης.

Να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι κατασκευάζονται το 8ο Νηπιαγωγείο στην οδό Κοζάνης και το  6ου 8ου Δημοτικό Σχολείο. Κατεδαφίστηκε το πρώην 9ο δημοτικό σχολείο στη Θεσπιέων και στο  χώρο αυτό θα κατασκευαστεί το 21ο νηπιαγωγείου για το οποίο περιμένουμε την έκδοση άδειας κατασκευής. Ξεκίνησε η διαδικασία δημοπράτησης για το ειδικό σχολείο, ένα πάγιο αίτημα του συνόλου των κάτοικων της πόλης μας, καθώς επίσης  και οι μελέτες για την κατασκευή ενός σχολείου μέσης εκπαίδευσης αλλά και ενός κλειστού Γυμναστηρίου σε έκταση 12 στρεμμάτων στην οδό Σταματοπούλου ενώ  ξεκινάει  το έργο της προσθήκης 4 αιθουσών & βιβλιοθήκης στο 9ο δημοτικό στο Σχιστό.

Φίλες και φίλοι

Εκπαίδευση , παιδεία, πολιτισμός. Είναι ένα τρίγωνο όπου η κάθε πλευρά λειτουργεί συμπληρωματικά και ευεργετικά για την άλλη. Χαράζουμε την πολιτική μας και παίρνουμε αποφάσεις στη βάση αυτής της λογικής.

Υποστηρίζουμε την εκπαίδευση, διευρύνουμε τις ευκαιρίες γενικής παιδείας, καλλιεργούμε τον πολιτισμό στρατεύοντας όλους τους φορείς του Δήμου που μπορούν να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Για παράδειγμα, είναι εκατοντάδες οι μαθητές και γονείς που συμμετέχουν στα προγράμματα παραδοσιακών χορών, θεατρικής αγωγής και στα σεμινάρια πολιτισμού που συνδιοργανώνουν και υλοποιούν δωρεάν το Γραφείο Παιδείας και το Πνευματικό Κέντρο.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό και πολύ πετυχημένο εγχείρημα με αποτελέσματα που φαίνεται ότι ξεπερνούν πια τα όρια της πόλης είναι το Δημοτικό Κέντρο Επιμόρφωσης.

Ο νέος αυτός πολύ επιτυχημένος θεσμός αποτελεί ένα σύγχρονο χώρο επαγγελματικής και προσωπικής επιμόρφωσης και ανάπτυξης με πιστοποιημένα προγράμματα σε θέματα νέων τεχνολογιών, πληροφορικής, ξένων γλωσσών και συμβουλευτικής

Δεν είναι τυχαίο βέβαια το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις του Δημοτικού Κέντρου Επιμόρφωσης  βρίσκονται απέναντι από το Σινέ Παράδεισος αφού εκεί φιλοδοξούμε με την υλοποίηση του προγράμματος «πράσινη πόλη» και την πράσινη διαδρομή από την πλατεία Αγ. Γεωργίου μέχρι τη Λεωφόρο Λαμπράκη να δημιουργήσουμε ένα τρίγωνο επιμόρφωσης, καλλιτεχνικής δημιουργίας και πολιτισμού.

Δεν θα ήταν λογικό, αγαπητοί φίλοι,  αναφερόμενοι σε έργα και δράσεις για την παιδεία, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό να μη σταθούμε με ιδιαίτερη προσοχή και στον αθλητισμό, στην καλλιέργεια της αθλητικής παιδείας και του αθλητικού πνεύματος.

Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα αυτό. Γνωρίζουν βέβαια οι πάντες ότι η πόλη μας έχει τις λιγότερες αθλητικές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή.  Η δημιουργία λοιπόν νέων αθλητικών εγκαταστάσεων και η αναβάθμιση όσων υπάρχουν αποτελούν πρώτη μας προτεραιότητα.

Όπως προτεραιότητα αποτελεί και η εμπέδωση της αθλητικής παιδείας και συνείδησης. Δεσμευτήκαμε προεκλογικά και υλοποιήσαμε την υπόσχεσή μας και στον τομέα αυτό. Για πρώτη φορά λειτουργεί στην πόλη μας Αθλητικό Γυμνάσιο.

Φίλες και φίλοι εκπαιδευτικοί

Η πόλη μας είχε και έχει μεγάλους στόχους.  Ένας από αυτούς παραμένει ο στόχος της απομάκρυνσης των φυλακών από την πόλη. Είμαι περισσότερο από βέβαιος ότι η ολόθερμη συμπαράστασή σας θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Πρέπει να δώσουμε τη μάχη μέχρι την τελική νίκη και στο μεγάλο , στο τεράστιας σημασίας για την πόλη μας θέμα των φυλακών. Εκεί όπου μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί κινούνται ανάμεσα σε πάνοπλους αστυνομικούς, αφού τα σχολικά κτίρια βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τις φυλακές και πάντα με το φόβο μιας ακόμη σοβαρής κρίσης.

Σε αυτό το σημείο θέλω να σας κάνω γνωστό  ότι υπεγράφη το πρωτόκολλο εγκατάστασης της αναδόχου εταιρείας στις γυναικείες φυλακές για την κατεδάφιση των δύο πτερύγων και του φράκτη επί της Γρ.Λαμπράκη. Οι εργασίες ξεκινούν τις επόμενες ημέρες .

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη νίκη στον αγώνα των πολιτών του Κορυδαλλού και όλων των αιρετών της πόλης μας από το 1974 στον αγώνα για τη πλήρη και οριστική απομάκρυνση των φυλακών από τον Κορυδαλλό. Δεν πανηγυρίζουμε συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι επιτέλους να γίνει πράξη η δέσμευση όλων των κυβερνήσεων να φύγουν οι φυλακές από την πόλη μας.

Φίλες και φίλοι εκπαιδευτικοί

Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι και τη φετινή χρονιά το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης με επικεφαλής εσάς τους δασκάλους των παιδιών μας θα δώσει τον καλύτερο εαυτό της. Σίγουρα είναι μια χρονιά δοκιμασίας για όλους. Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες σας. Με διάλογο , συνεργασία  και περίσσια επιμονή και διεκδικητικότητα από και προς όλες τις κατευθύνσεις. Άλλωστε ο αγώνας για την παιδεία και τον πολισμό δεν είναι μόνο ευλογημένος αλλά και σκληρός και διαρκής.

Αγαπητοί φίλοι εκπαιδευτικοί

Θεωρώ ως ελάχιστη απόδοση τιμής αλλά και έκφραση ευγνωμοσύνης, την υποχρέωσή μου να αναφερθώ στους εκπαιδευτικούς που εργάστηκαν στα σχολεία της πόλης και αποχώρησαν από την ενεργό δράση. Έκλεισαν ένα σημαντικό κύκλο όχι μόνο επαγγελματικής αλλά κυρίως κοινωνικής προσφοράς προς τη νεολαία και όλους εμάς.

Όλοι εμείς τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Δεν λησμονούμε τη μακροχρόνια και δημιουργική σχέση που οικοδομήσαμε από κοινού τόσα χρόνια. Τους θέλουμε κοντά μας, αρωγούς στην προσπάθειά μας για καλύτερη εκπαίδευση. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να ανανεώσουμε αυτή τη σχέση. Ζητάμε τη γνώση, την πείρα και το ήθος τους. Έχουμε υποχρέωση και καθήκον να συνεχίσουμε τη συνεργασία μαζί τους.

Όπως υποχρέωση έχουμε να ευχαριστήσουμε και μία άλλη πολύ σημαντική εκπαιδευτικό για την παρουσία και το έργο της στην πόλη μας. Αναφέρομαι στην κα Ντία Παπαδοπούλου. Τη γνωρίζετε όλοι. Πολυσχιδής προσωπικότητα, πρωτεργάτρια ακαταπόνητη και αεικίνητη, υπηρετεί με περίσσιο μεράκι και πάθος όχι μόνο την εκπαίδευση αλλά και την καλλιτεχνική και πολιτιστική ζωή στην πόλη μας. Και εδώ οι ευχαριστίες είναι θερμές και πολλές.

Θεωρώ τύχη για την πόλη μας που τόσοι άξιοι άνθρωποι βρέθηκαν στα σχολεία της. Ήταν μία πραγματική ευκαιρία για τους νέους της περιοχής. Άλλη μία φορά σας ευχαριστούμε όλους από τα βάθη της ψυχής μας.

Εύχομαι ολόψυχα καλή και ευτυχισμένη χρονιά

Σταύρος Κασιμάτης