• 30/3/2009, 18:00 «Ο Μικρασιάτης Λογοτέχνης και Ακαδημαϊκός Τάσος Αθανασιάδης»
 • Πρόσκληση

  Το 2ο Γραφείο Β/θμιας Εκπαίδευσης Πειραιά και η Ένωση Μαγνησίας Μ.Ασίας - Χορόσκιοϊ και Περιχώρων Καταγομένων σας προσκαλούν στην Ημερίδα που διοργανώνουν για τον Τάσο Αθανασιάδη, τον πολυγραφότατο και πολυβραβευμένο Μικρασιάτη Λογοτέχνη και Ακαδημαϊκό τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009 και ώρα 6 μ.μ. στην Αίθουσα «Πλειάδες» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κορυδαλλού (Γρ. Λαμπράκη & Καρυταίνης 4).

  Ο Τάσος Αθανασιάδης (1913-2006) υπήρξε ο νεότερος εκπρόσωπος της Γενιάς του Τριάντα και έγραψε πλήθος μυθιστορημάτων, διηγημάτων, δοκιμίων και βιογραφιών, πολλά από τα οποία μεταφράστηκαν στο εξωτερικό.  Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από τα έργα "Οι Πανθέοι", "Οι Φρουροί της Αχαΐας", "Η αίθουσα του Θρόνου" και "Τα παιδιά της Νιόβης", που έγιναν μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες.  

  Τιμήθηκε με πολλά ελληνικά και διεθνή βραβεία όπως Κρατικά Βραβεία, το βραβείο πεζογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας και ειρήνης Ιπεκτσί, το αργυρούν μετάλλιο του ιδρύματος της Γαλλικής Ακαδημίας Τέχνες-Επιστήμες-Γράμματα, το διεθνές βραβείο Χέρντερ, το παράσημο του Τάγματος του Φοίνικος, ενώ το 1986 εκλέχθηκε Ακαδημαϊκός και το 1994 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

  Επειδή λοιπόν πιστεύουμε ότι οφείλουμε να μην ξεχνάμε αλλά να μνημονεύουμε και θυμίζουμε στους νεότερους, αποφασίσαμε να τιμήσουμε αυτόν τον άρχοντα των γραμμάτων μας, που αφηγήθηκε βιωματικά την τραγωδία του ξεριζωμένου Μικρασιατικού Ελληνισμού και ψυχογράφησε μοναδικά την ελληνική αστική τάξη του μεσοπολέμου.

   

             Η Προϊσταμένη                                         Ο Γενικός Γραμματέας
  του 2ου Γραφείου Δ.Ε. Πειραιά                     της Ένωσης Μαγνησίας Μ.Ασίας

    Αρχοντία Β. Παπαδοπούλου                               Αντώνης Παπαδόπουλος

   

  Πρόγραμμα

   17:45-18:00  Προσέλευση – Εγγραφές

   18:00-18:15  «Η ζωή του Μικρασιάτη Τάσου Αθανασιάδη» από την κ.  Αρχοντία Β. Παπαδοπούλου,  Προϊσταμένη του 2ου Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, φιλόλογο-ιστορικό.

   18:15-18:35  «Εισαγωγή στο λογοτεχνικό έργο του Τάσου Αθανασιάδη» από την κ. Σταυρούλα Γ. Τσούπρου,  Λέκτορα του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

  18:35-18:55 «Το Μεσαιωνικό Τρίπτυχο του Τάσου Αθανασιάδη» από τον κ.  Στέλιο Λαμπάκη,  φιλόλογο - Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών.

    18:55-19:15  «Ο Τάσος Αθανασιάδης ως ανθολόγος» από τον κ. Γεράσιμο Γ. Ζώρα, Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    19:15-19:30   Ερωτήσεις – Συζήτηση

    Απαγγελία αποσπασμάτων από το Ιωνικό Θέατρο

   

  Την Ημερίδα θα τιμήσει με την παρουσία της η  σύζυγος
  του Τάσου Αθανασιάδη, φιλόλογος,
  κ. Μαρία Αθανασιάδου – Δημητροπούλου,
  η οποία και θα κλείσει τις εργασίες της Ημερίδας.

  Ακολουθεί μικρή δεξίωση
  και η παράδοση των βεβαιώσεων  παρακολούθησης.

  Ομιλητές
  • Αρχοντία Β. Παπαδοπούλου,  Προϊσταμένη του 2ου Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, φιλόλογο-ιστορικό..
  • Σταυρούλα Γ. Τσούπρου,  Λέκτορα του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
  • Στέλιος Λαμπάκης,  φιλόλογος - Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών.
  • Γεράσιμος Γ. Ζώρας, Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  Μήνυμα Υπουργού

  Αθήνα, 27 Μαρτίου 2009

   

  ΜΗΝΥΜΑ
  ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
  ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
  ΑΡΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

   

  Κυρίες και κύριοι,
  Φίλες και φίλοι,

  Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να μου απευθύνατε να παραβρίσκομαι κοντά σας στην πρωτοβουλία που οργανώσατε.

  Δυστυχώς ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να βρίσκομαι ανάμεσά σας.  Έστω και από απόσταση, όμως, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχές μου, για την ευόδωση των στόχων και των επιδιώξεων που συγκεντρώνει η σημερινή σας εκδήλωση.

  Η εκπαίδευση αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο κάθε αναπτυγμένης κοινωνίας.  Είναι ο θεμελιώδης λίθος της παιδείας και του πολιτισμού.  Κύριο μέλημά μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σχολείο γενικής παιδείας, που θα προάγει την κριτική σκέψη των παιδιών, θα κινητροδοτεί τη δημιουργικότητά τους και θα τα φέρνει σε στενή επαφή με την γλωσσική και πολιτισμική μας παράδοση μέσα από την εδραίωση ζωνών πολιτισμού, εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος.

  Τον σκοπό αυτό υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο η σημερινή πρωτοβουλία του 2ου Γραφείου Δ.Ε. Πειραιά και της Ένωσης Μαγνησίας Μ. Ασίας να διοργανώσουν Ημερίδα για τον Μικρασιάτη Λογοτέχνη και Ακαδημαϊκό Τάσο Αθανασιάδη.  Μια προσωπικότητα αφιερωμένη στα γράμματα που μας χάρισε πολλά και σημαντικά έργα που ανήκουν ως κεφάλαιο της ευρύτερης πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

  Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς ενδυναμώνουν σημαντικά τις δικές μας προσπάθειες που δεν επικεντρώνονται απλά στην αναπαραγωγή της γνώσης και στη βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου, αλλά στην Παιδεία που πλάθει πρότυπα, παράγει πολιτισμό και διαμορφώνει πολίτες με αυτοπεποίθηση, διαλεκτική και κριτική ικανότητα.  Διότι, από τέτοιους πολίτες έχουμε ανάγκη.

  Με αυτές τις απλές σκέψεις θα ήθελα να σας συγχαρώ για τη σημαντική σας πρωτοβουλία και να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες της Ημερίδας σας.

   

         Με εκτίμηση,

  Άρης Σπηλιωτόπουλος
  Υπουργός Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων

  Επίσημοι

  Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Νικαίας π. Ιάκωβος Δελής, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Τάσσος Νεράντζης, η Υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ Κερατσινίου κ. Ευδοκία Μπουκουβάλα, ο επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Α/θμιας Εκπ/σης κ. Αναστ. Σταμπουλίδης, πολλοί Διευθυντές Γυμνασίων και Λυκείων, δάσκαλοι και καθηγητές, ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Μαθητών Κορυδαλλού κ. Γαβριήλ Νοάρος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας κ. Θανάσης Τσίνος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εφεσίων κ. Δημ. Κρασσόπουλος, η Πρόεδρος της Ένωσης Δαρδενελλιωτών κ. Αγγελικής Γεωργαντζέλλη, η Πρόεδρος της Ένωσης Ρενκιωτών κ. Λίτσα Μανέλου, ο Πρόεδρος των Παλιαών Προσκόπων Νίκαιας-Κορυδαλλού κ. Πρόδρομος Καθρεπτίδης και ο κ. Γρηγόριος Παπαληθείου, η εκπρόσωπος της Αδελφότητας Σεβδικιωτών κ. Άννα Γιακουμή, κ.α.

  Τις εργασίες της Ημερίδας έκλεισε η σύζυγος του Τάσου Αθανασιάδη, Δρ. Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών,  κ. Μαρία Αθανασιάδου, η οποία συγκίνησε το κοινό μοιραζόμενη μαζί του ακριβές στιγμές από την κοινή της ζωή και πορεία με τον Τάσο Αθανασιάδη, ενώ αποσπάσματα από το έργο του διάβασε η ηθοποιός του Ιωνικού Θεάτρου κ. Μαρία Αμερικάνου.

  Φωτογραφίες
» Εκδηλώσεις