» Εκδηλώσεις

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟ

Την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008 το 2ο Γυμνάσιο Νίκαιας διοργάνωσε Τιμητική Εκδήλωση για τον Μανώλη Γλέζο δίνοντας το όνομά του στη Βιβλιοθήκη του.  Ο Μανώλης Γλέζος μίλησε για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου από καρδιάς και μοιράστηκε με τους μαθητές τις εμπειρίες του.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Νίκαιας κ. Στέλιος Μπενετάτος, η Προϊσταμένη του 2ου Γραφείου Δ.Ε. Πειραιά κ. Αρχοντία Παπαδοπούλου και εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. 

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟ

            Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1922 στο χωριό Απείρανθος της Νάξου. 
            Το 1935 μετοίκησε στην Αθήνα με την οικογένειά του.  Αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και λίγο αφού έχει τελειώσει το σχολείο, ζητά να ενταχθεί στον ελληνικό στρατό στο αλβανικό μέτωπο, αλλά  απορρίπτεται γιατί είναι κάτω από το όριο ηλικίας.
            30 Μαΐου 1941, φοιτητής τότε της ΑΣΟΕ, μαζί με τον Απόστολο Σάντα, φοιτητή της Νομικής, μπαίνουν κρυφά στο σπήλαιο της Αγραύλου, που βρίσκεται κάτω από την Ακρόπολη και από εκεί σκαρφαλώνουν ως την κορυφή του Ιερού Βράχου και κατεβάζουν τη Γερμανική πολεμική σημαία του Γ’ ράιχ.  Αυτή ήταν και το πρώτο δείγμα αντίστασης σε πανευρωπαϊκή διάσταση, εναντίον του εχθρικού στρατού κατοχής.  Ο στρατηγός Νε Γκωλ τον χαρακτήρισε ως τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης» και ο Πικάσο ζωγράφισε την ηρωική αυτή πράξη, σχηματίζοντας μάλιστα με την υπογραφή του τα ριζά του βράχου τη Ακρόπολης.  Το γερμανικό στρατοδικείο τους καταδίκασε ερήμην σε θάνατο.
            24 Μαρτίου 1942, ο Μανώλης Γλέζος συλλαμβάνεται και βασανίζεται απάνθρωπα.  Αποφυλακίζεται βαριά άρρωστος με φυματίωση.  Το 1943 ξανασυλλαμβάνεται, δεν εκτελείται όμως λόγω της διεθνούς κατακραυγής.  10 Μαΐου 1944, τα γερμανικά στρατεύματα εκτελούν το μικρό αδερφό του Νίκο.  Τους αφήνει παρακαταθήκη το σκούρο του.  Στο εσωτερικό, πάνω στο ύφασμα, έχει γράψει ότι εκείνη την ημέρα τον πηγαίνουν για εκτέλεση.  Στέλνει τον τελευταίο του χαιρετισμό και την αγάπη του στην μητέρα του και τον αδερφό του Μανώλη.  Τον πετάει από το καμιόνι που θα τους μεταφέρει στον τόπο της εκτέλεσης.

 

«Ήρθα και αγάπησα.  Τραγούδησα, αγωνίστηκα, , έφυγα
ένα γλυκό πρωινό του Μάη.  Πολλά δεν πρόφτασα,
μόνο, την τελευταία στιγμή, να γράψω
στην άσπρη φόδρα του σκούφου μου, με μελανί μολύβι
ένα μικρό χαιρετισμό

Απ’ το μαύρο καμιόνι
πρόφτασα κι είδα τα χέρια σας ν’ αρπάζουν το σκούφο
μου
σα μια σκυτάλη, σαν κλαδί ανθισμένο.  Πρόφτασα
κι είδα τα δάκρυα σας.  Ευχαριστώ.  Και τώρα
ας ανθίσουν τα περιστέρια στους τάφους μας»

Γιάννης Ρίτσος

 

Από τη γεμάτη αγώνες ζωή του, ο Μανώλης Γλέζος τα δεκαέξι χρόνια τα πέρασε σε φυλακές και εξορίες.  Δεν άφησε όμως να πάει κανένα χαμένο.  Αρχίζει να διαβάζει γεωλογία, ηφαιστειολογία, σεισμολογία, κρυσταλλογραφία και κοιτασματολογία.  Μαζί με μερικούς άλλους συντρόφους του, φτιάχνουν ένα πρόχειρο σπουδαστήριο στην εξορία στη Λέρο και διδάσκουν γεωλογία.
            Ασχολείται με την υδρογεωλογία, θέλοντας να βοηθήσει το χωριό του που υποφέρει από λειψυδρία, ενώ από τις βροχές προκαλούνται μέχρι και καταστροφές, πρόβλημα που έχουν όλα σχεδόν τα νησιά των Κυκλάδων.  Μετά από αυτήν του την εντρύφηση, έχει εφεύρει ένα σύστημα για την αποτροπή των πλημμυρών, την καταπολέμηση της διάβρωσης του εδάφους και τη συντήρηση του υπόγειου νερού, το οποίο λειτουργεί με τη συλλογή του νερού της βροχής μέσα σε φρεάτια προκειμένου να το κατευθύνει σε υδροφόρα στρώματα.
            Για τις έρευνές του στον τομέα της μεταλλειολογίας και της υδρογεωλογίας, καθώς και για τις μελέτες του που αφορούν στην ελληνική γλώσσα και τους λεκτικούς συμβολισμούς, έχει αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας των αντίστοιχων τμημάτων πολλών ελληνικών Πανεπιστημίων.
            Έχει πάρει πολλά διεθνή βραβεία για την αντιστασιακή του δράση και τη συμβολή του στη διάδοση της ειρήνης.  Το 1959 απεικονίστηκε σε γραμματόσημο της Σοβιετικής Ένωσης.  Έχει ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία και τη συγγραφή βιβλίων και έχει βραβευτεί με το Διεθνές Βραβείο Δημοσιογραφίας.
            Για τον Μανώλη Γλέζο, τον αγωνιστή με τη λεπτή γοητεία και το ευγενικό χαμόγελο, κάθε χώρος δράσης είναι πεδίο πάλης.  Έτσι, δεν μπορούσε να μην ασχοληθεί με την μεγάλη του αγάπη, το βιβλίο.  Από το 1996 έχει ιδρύσει βιβλιοθήκη στη Νάξο, η οποία αριθμεί πάνω από 14.000 βιβλία.  Στο χώρο της βιβλιοθήκης, που φέρει το όνομα του αδερφού του, στεγάζεται επίσης μουσείο μεταλλουργίας-ορυκτολογίας και λαογραφικό μουσείο, με πάρα πολλά εκθέματα που έχει συλλέξει ο ίδιος.  Ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο «ΒΕΓΑΣ», που έκλεισε όταν εκλέχθηκε βουλευτής.  Ίδρυσε επίσης 44 βιβλιοθήκες σε απομακρυσμένα νησιά και ορεινά χωρία της Ελλάδος.
            Μέχρι σήμερα δεν έχει λείψει ούτε μια φορά στους μεγάλους αγώνες της πατρίδας μας, αλλά και από τα καθημερινά μικρά προβλήματα των απλών ανθρώπων.
            Τελειώνοντας, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για το υπόδειγμα ήθους και πίστης σε ιδανικές αξίες που δίνετε σε εμάς και στα παιδιά μας.  Σαν ελάχιστο φόρο τιμής ο Σύλλογος Καθηγητών του 2ου Γυμνασίου Νικαίας αποφάσισε να δώσει το όνομά σας στη δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου μας.

 

Από την Υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης του 2ου Γυμνασίου /Νικαίας
και Υποδιευθύντρια του Σχολείου κ. Αγγελική Ευθυμίου